Núdzové prípady a bezpečnosť

Posted: July 10, 2011 in Oficiálne správy
Tags: , , ,

Čo urobiť v prípade straty pasu alebo nehody? Ako predísť núdzovým prípadom alebo sa postarať o 100% bezpečnosť členov skupiny? Organizácia Svetových dní mládeže 2011 ponúka v rámci Sprievodcu pútnika dôležité inštrukcie, ktoré vám môžu pomôcť v mimoriadnych a núdzových situáciách.

Telefonát v prípade núdze

Madrid má jednu z najlepších organizácií pre núdzové prípady na svete, ktorá je prístupná na čísle 112. Na tomto čísle vám poskytnú akýkoľvek druh pomoci, ktorý potrebujete. Oddelenie pre bezpečnosť a núdzové prípady Svetových dní mládeže spolu s Generálnym riaditeľstvom pre núdzové prípady a civilnú ochranu madridskej radnice vydávajú pre pútnikov nasledujúce odporúčania:

Telefónne číslo pre núdzové prípady: 112
Telefónne číslo prístupné 24 h denne na pomoc osobám s postihnutím: 91 177 50 08
Telefónne číslo na pomoc pútnikom: 902 2011 08

Skôr než zavoláte, premyslite si informáciu, ktorú idete poskytnúť. Hovory na telefónne číslo 112 a na číslo určené pre osoby s postihnutím sú bezplatné, pričom je možné zavolať z akéhokoľvek telefónu, vrátane mobilu. Falošné hovory sú problémom všetkých, no zodpovednosť nesie jednotlivec.

Čo možno najpokojnejšie a najjasnejšie opíšte váš problém a uveďte, či je niekto zranený alebo v nebezpečenstve. Čas je dôležitý, ale nebuďte príliš unáhlení. Nepredpokladajte, že niekto už zavolal, spravte to vy.

Upresnite, kde sa nehoda stala – ulica a číslo, cesta. V niektorých prípadoch uľahčíte identifikáciu miesta nehody, ak udáte nejaký záchytný bod. Počkajte na príchod volanej služby a po jej príchode im uveďte miesto nehody a všetky informácie, ktoré máte.

Veľká koncentrácia ľudí

Nasledujúce rady by ste mali mať na pamäti pred, počas a po každom podujatí SDM:

Pred podujatím

Prídite sýti a s dobrým dostatkom tekutín v tele. Prineste si vodu, najlepšie v plastovom obale.

Oblečte si pohodlné a vhodné oblečenie. Na stretnutia, ktoré sa budú konať vonku si prineste potrebné vecí na ochranu pred teplom, dažďom alebo zimou.

Vezmite si vhodnú, najlepšie uzavretú obuv. Najväčší počet zranení pri takýchto podujatiach vzniká na chodidlách.

Mali by ste mať pri sebe preukaz totožnosti. V prípade, že ste zodpovední za skupinu, pripravte si zoznam s ich osobnými údajmi a aspoň s jedným telefónnym kontaktom, najlepšie na mobil a pripevnite ho každému pútnikovi na viditeľné miesto na oblečení. To isté platí aj pre osoby zodpovedné za osoby s postihnutím.

S osobami, ktoré vás sprevádzajú si dohodnite miesto stretnutia v lokalite konania slávnosti, aj mimo nej pre prípad, že by ste sa stratili.

Informujte niekoho z rodiny alebo známych o tom, kde sa budete nachádzať.

V prípade, že beriete lieky, nezabudnite si ich vziať.

Počas podujatia

Venujte pozornosť pokynom bezpečnostného a organizačného personálu.

Oboznámte sa s únikovými východmi a evakuačným plánom, ktorý pripravila organizácia.

Dávajte si pozor na svoje osobné veci.

Po podujatí

Riaďte sa pokynmi bezpečnostného a organizačného personálu.

Dbajte na svoje osobné veci.

Pokojne opustite miesto.

V prípade núdze

Informujte o udalosti a venujte pozornosť odporúčaniam Pohotovostnej služby.

Nasledujte pokyny Pohotovostnej služby a nenarúšajte záchranné práce.

Ak je potrebná evakuácia, choďte pokojne a v rade na miesto stretnutia. Nikdy necúvajte a nevracajte sa späť. Netlačte sa, nebežte, nekričte. Toto všetko vyvoláva poplach a reakcie nebezpečné pre všetkých.

Keď sa dostanete do bezpečnej zóny, uistite sa, že celá vaša skupina je prítomná. Ak by tomu tak nebolo, oboznámte Pohotovostnú službu o neprítomných osobách, uveďte ich popis a miesto, kde ste ich naposledy videli.

Vlna horúčav

Ako iste viete, v auguste je v Madride poriadne horúco a je potrebné, aby ste sa chránili. Žiadame vás preto, aby ste sa riadili nasledovnými pokynmi a vyhli sa tak dehydratácii.

Vonku

Na ochranu pred slnkom použite klobúk, slnečné okuliare a ochranné krémy.

Dlhodobé vystavovanie sa slnku môže vyvolať náhlu horúčosť a neskôr aj rakovinu kože. Preto sa chráňte a oblečte si ľahké oblečenie.

Snažte sa nebyť na slnku počas najväčšej horúčavy (medzi 12 a 18 hodinou). Počas týchto hodín znížte telesnú aktivitu.

Ak musíte vonku vykonávať aktivity počas týchto hodín, nezabudnite na odpočinok a na ochranu pred slnkom.

Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, môžu spôsobiť dehydratáciu! Pite vodu, aj keď nie ste smädní.

Oblečte si ľahké, voľné oblečenie svetlých farieb, vyrobené z prírodných materiálov.

Ak vás čaká dlhá cesta, nezabudnite si odpočinúť a osviežiť sa. Buďte predvídaví a vezmite si so sebou dostatok tekutín na cestu.

V interiéri

Nechajte žalúzie spustené a okná otvorené.

Často sa sprchujte v studenej vode.

Vypite najmenej 3 litre vody denne.

Z času na čas sa spýtajte, ako sa majú  členovia vašej skupiny. Ak vidíte, že sa niekto z nich zle cíti, oznámte to osobe zodpovednej za skupinu.

Jedzte malé porcie a viackrát za deň.

Alkoholické nápoje požívajte s mierou.

Inštrukcie pre prípad hromobitia

Nikdy vonku nepoužívajte mobilný telefón v čase hromobitia (predovšetkým ak je sprevádzané bleskami).

Vyhnite sa zotrvaniu na vysokých miestach.

Neschovávajte sa v tom čase pod stromami, hlavne ak sú opustené.

Vzdiaľte sa od drôtov, mreží a kovových predmetov.

Ak vás hromobitie prekvapí v čase, keď šoférujete, zapamätajte si, že uzatvorené auto môže byť dobrým útočiskom. Znížte rýchlosť, buďte obozretní, vyhnite sa cestám, ktoré sú zaplavené a nezastavujte sa v zónach, kde sa môže zdržiavať veľké množstvo vody.

Nalaďte si rádio, aby ste boli informovaní o predpovedi počasia.

Straty a nálezy

V prípade krádeže alebo straty pasu, či víz musíte kontaktovať konsultát alebo diplomata vašej krajiny alebo to oznámiť Telefónnemu centru SDM11 na čísle 902 2011 08.

Odporúča sa, aby ste cestovali s fotocópiou vášho pasu a originál uschovali na bezpečnom mieste. V prípade straty vášho pasu pútnika, prídite sa do hlavného sídla SDM11 (Námestie San Juan de la Cruz, 2 b) spýtať, či ho náhodou niekto našiel a vrátil.

Leave a comment